Сайт на Мария Василева, критик и куратор

 
Сайт на Мария Василева, критик и куратор

 
Рейтинг: 3.00
(129)
CV
Кураторски проекти
Жул Паскин и художествените процеси от началото на 20-ти век
Публикации във в. Дневник
Публикации във в. Култура
За контактиКураторски проекти / Обсебване

Обсебване
26.06.06 12:55
Централна минерална баня, София, 6-30 април 1999

Преди две години на “Шипка” 6 се проведе първата женска еротична изложба “Версията на Ерато”. Създалият се по този повод приятелски кръг продължи дискусиите по съвременни проблеми в изложбата “Каприз” (галерия АТА, 1998). “Обсебване” в Централната минерална баня в София още веднъж потвърждава сходните гледни точки на художничките за света и творческия процес. Без да се обединяват около някаква определена феминистка платформа, 12-те авторки се опитват да покажат, че както в живота, така и в изкуството съществува женска гледна точка.

 

 

Темата “Обсебване” е избрана заради предизвикателството, което съдържа - да се извадят на показ личните мании и страхове. Естествено всяко разголване предвижда и момент на катарзис. Чрез визуализацията на натрапчивите мисли и излагането им пред публика ще бъде постигнато освобождаването от тях. Разбира се, в това има известна ирония. Художничките си дават ясна сметка, че самото творчество е обсесия и творецът постоянно живее в такова състояние. Изборът на банята също не е случаен. От една страна, тя предлага разнообразни пространства за разгръщане на творческите идеи. От друга, е символ на физическата чистота, а оттам и на духовното пречистване.

 

 

В изложбата участват Аделина Попнеделева, Алла Георгиева, Димитрина Севова, Елена Панайотова, Ирина Данилова (САЩ), Моника Роменска, Моника Фишер (Швейцария), Надежда Ляхова, Надя Генова, Регула Михел (Швейцария), Силвия Лазарова, Таня Абаджиева. Независимо от строго индивидуалния почерк на всяка художничка, като цяло изложбата носи своя специфика. И тя се определя от деликатната намеса в пространството, осмислянето на детайла и интереса към невидимите страни на ежедневието.

 

 

 

 

Мария Василева

 

 

куратор на изложбата

 

 

0.1769