Сайт на Мария Василева, критик и куратор

 
Сайт на Мария Василева, критик и куратор

 
Рейтинг: 3.00
(129)
CV
Кураторски проекти
Жул Паскин и художествените процеси от началото на 20-ти век
Публикации във в. Дневник
Публикации във в. Култура
За контактиКураторски проекти / СМЯНА НА МЕСТАТА

СМЯНА НА МЕСТАТА
26.06.06 12:42
Откриване 9 ноември 2001, петък, 18.00 ч., АТА център за съвременно изкуство

Участници: Аделина Попнеделева, Алла Георгиева, Ана Стойкович (Македония), Кристина дела Джустина (Швейцария), Димитрина Севова, Катарина Матиазек (Австрия), Марилена Преда Сънк (Румъния), Надежда Олег Ляхова, Сабина Бауман (Швейцария), Сузана Перин (Швейцария), Таня Абаджиева

 

 

 

 

“Смяна на местата” е дългосрочен проект, започнал през 2000г., иницииран от група “8-ми Март”. Идеята идва от желанието на художника “да погледне през очите на другия”, да проектира артистичния труд върху различна политическа, икономическа и социална среда, за да се види доколко процесите в изкуството се влияят от тези условия. В проекта участват 11 художнички (5 от България, 3 от Швейцария, 1 от Австрия, 1 от Македония, 1 от Румъния). За период от 2 седмици всеки от участниците смени своята самоличност, заемайки мястото

на “другия” в неговото ателие, дом, град, държава, свят. Произведеният художествен продукт трябва да отрази това “преместване” и всички последици от него. Въпросите, които си поставяме с този проект са няколко:

 

 

·        Доколко е свободна една творческа личност? Може ли да

 

 

се абстрахира от конкретната среда?

 

 

·        Как социалната действителност влияе върху творческия процес?

 

 

·        Как съвременната естетика се влияе от идеологията, религията, политиката?

 

 

·        Има ли разлики в битието на днешната жена и в положението й

 

 

на художник в различните държави?

 

 

·        Къде живеем – в една обща Европа или в много Европи?

 

 

·        Можем ли да използваме езика на изкуството, за да построим мечтания единен европейски дом?

 

 

Етапи на реализация на проекта:

1. Опознаване на участниците и определяне на “новия дом” на всеки един чрез електронна комуникация. 2. Пътувания и работа. Този етап освен конкретната работа на всеки един, включва и воденето на дневник - описване на впечатленията от пребиваването на новото място. Дневниците са съществена част от проекта и ще бъдат публикувани в CD-ROM. 3. Изложба в АТА център за съвременно изкуство (инсталации, видео, пърформанс, обекти). 4. “Място за срещи” - дискусионен форум с участието на художници, критици и публика, АТА център за съвременно изкуство 5. Издаване на електронен каталог.

 

 

 

 

 

 

МЯСТО ЗА СРЕЩИ

 

Джендър, глобализация и нови технологии

в съвременните художествени практики

 

 

 

Лекции, представяния и дискусия

 

 

 

 

10 ноември, събота, 14.00-19.00 ч., АТА център за съвременно изкуство

 

 

“Площад на свободата” 2 (в началото на ул. “Милин камък”)

 

 

 

 

С подкрепата на фондация PRO HELVETIA

 

 

 

 

 

 

Дискусионният форум “Място за срещи” се състои от три части, които трябва да създадат условия за свободна комуникация между участниците в проекта “Смяна на местата” и публиката, и да открият дискусия върху проблемите на джендър, глобализация и нови технологии в съвременното изкуство.

 

 

 

 

- Лекциите, поднесени от критици, теоретици на изкуството и куратори, ще  информират за съвременни художествени и кураторски практики, засягащи методите, дискурса и стратегиите на взаимното разбирателство и отчитащи комплексността на поставените въпроси. Лекторите са: Анет Шиндлер (Базел, Швейцария); Урсула Биман (Цюрих, Швейцария), Небойша Вилич (Скопие, Македония); Мария Василева (София)

 

 

- Артистичният форум ще даде възможност на художниците, участващи в проекта “Смяна на местата”, да представят работите си и впечатленията си от проекта. Сред чуждестранните участници са: Кристина Дела Джустина (Швейцария), Сабина Бауман (Швейцария), Марилена Преда Сънк (Румъния)

 

 

- Дискусията е отворена за художници, критици и публика. Модератор: Лъчезар Бояджиев

 

 

 

 

0.1623