Сайт на Мария Василева, критик и куратор

 
Сайт на Мария Василева, критик и куратор

 
Рейтинг: 3.00
(129)
CV
Кураторски проекти
Жул Паскин и художествените процеси от началото на 20-ти век
Публикации във в. Дневник
Публикации във в. Култура
За контактиПубликации във в. Култура / Изкуство на борда

Изкуство на борда
13.06.06 15:54

Автор:Явор Попов "Големи портрети" в СГХГ

Изложбата на Явор Попов "Големи портрети" в СГХГ е благодатна за интерпретации. Фотографът фотографира фотографи, изваждайки в публичното пространство образите на онези, които обикновено остават скрити зад камерата. Темата има много аспекти, които засягат проблеми от същината на фотографията до съвременните й проекции през воайорството до личната позиция. Според Георги Лозанов авторът изгражда паметник, ...

 

В конкретността на битието ни обаче, на преден план изпъква въпросът за разсекретената анонимност и оттам за отговорността на медиатора на образи. Вероятно Явор Попов въобще не е имал предвид тази конотация, но съдбата на една изложба неизбежно зависи и от обстоятелства извън нея. Още повече, че отделните портрети, събрани на едно място, изграждат един колективен портрет, един събирателен образ на човека зад камера. За това спомагат както близките планове и подобните големи формати, така и "превземането" на цялото изложбена пространство. Позирането, театралността прибавят допълнителна ритуалност. Черно-бялото оголва изображението. Изложбата се превръща в процесия. Така както обективът следи от различни посоки своя обект, така и образите следват посетителя накъдето и да се обърне. Чувството, че не можеш да избягаш повтаря някои негативни усещания по отношение на постоянното ни пленничество от застигащи ни повече или по-малко режисирани фотографски изображения. След излъчените по БНТ кадри от екзекуция и разгорелите се дискусии по този повод, да "застанеш очи в очи" с производителите на образи приема формата на противоборство. Паметникът на фотографите се превръща в обикновен постамент, а зрителите се разделят на поклонници и обвинители.

 

През изминалите дни "във фокуса на обектива" се прояви още една кризисна комбинация, която периодически и безрезултатно се обсъжда - изкуство и медии, но не като творческа двойка, а като паралелно съществуващи реалности. За кой ли път бяхме подложени на лекомислено и безотговорно рекламиране на една безвкусна и безсрамно подражателска изложба. Статии, интервюта и телевизионни репортажи масирано възпяваха глупостта, превръщайки и нас самите в глупаци. Произвеждането на герои за един ден се превръща в медиен специалитет, който обаче понякога престоява по-дълго и започва да намирисва.

 

 

Мария Василева

 

23 април 2001

0.1315