Сайт на Мария Василева, критик и куратор

 
Сайт на Мария Василева, критик и куратор

 
Рейтинг: 3.00
(129)
CV
Кураторски проекти
Жул Паскин и художествените процеси от началото на 20-ти век
Публикации във в. Дневник
Публикации във в. Култура
За контактиПубликации във в. Култура / Изкуство на борда

Изкуство на борда
13.06.06 15:53

Автор:Рамка за радост и тъга
Даниела Костова спечели наградата "Онуфри"

Българските художници като че ли са абонирани за наградата "Онуфри" (или поне за половината от нея), която овенчава едноименната международната изложба-биенале на съвременно изкуство, провеждана в Националната галерия в Тирана. Преди две години тя бе поделена между албанския художник Албан Хеждини и Лъчезар Бояджиев. Тази година наградата, отпускана от Министерството на културата на Албания, отиде при Адриан Паци и Даниела Костова.

 

Нейната стойност не се измерва само с цифри, макар че паричният й еквивалент е много сериозен. Амбициите на албанския куратор Еди Мука да вкара местните художници и колегите им от сродните по съдба държави в контекста на световно утвърдени имена са респектиращи. Затова в списъка на участниците в изложбата сред имената на никому неизвестни млади автори можем да прочетем тези на Ванеса Биикрофт, Пипилоти Рист и Андре Серано. В журито са представени известни куратори като Анда Ротенберг и Хелена Контова, а каталогът е издаден от собственика на Flash Art Джанкарло Полити.

 

Тазгодишното издание на изложбата е подчинено на мотото "In & Out". Както пишат кураторите Еди Мука и Кеазим Чедро в предговора към каталога, то дава възможност на художниците да открият собствената си идентичност в една нова гео-политическа и културна ситуация. "Предизвикателството на глобализацията, желанието да се отстоява собствената същност, краят на епохата на метанаративите; новата формулировка на художествения обект и на обекта на изкуството; новата връзка между образ и съдържание; изчезващите термини "високо" и "популярно" изкуство; загубата на "фундаменталните стойности" в културата и социалната политика; пребиваването между минало и настояще; желанието да бъдеш част от водещите съвременни тенденции в постмодерното изкуство и в същото време невъзможността по различни причини да бъдеш истинска част от тях, липсата на точен отговор по въпросите на националната и културна идентичност, изграждат границите между "In & Out"."

 

В работата си "Появяване" Адриан Паци (р.1969), който е албански емигрант и живее в Милано, изследва последиците от насилствено разделените семейства. Чрез поетична видео инсталация той свързва песента на внучката, която живее в Италия, и поддържащите рефрена баба и дядо от Албания. Почти литургичното звучене на простата детска песничка се превръща в символ на стотици хиляди съдби.

 

Даниела Костова (р.1974) спечели наградата "Онуфри" с работата си "Рамка" (създадена за изложбата "Субекти и Сенки", АТА център за съвременно изкуство, София, юли 2000). Тя представлява видео прожекция, при която центърът на екрана е зает от плътен черен правоъгълник, около който като в рамка текат действия от стереотипното женско ежедневие. В случая "вътре и вън" се отнася до смисъла и същността на човешкия живот. Почти рефлекторно извършваните движения в чест на физическото оцеляване често пъти изместват, завоалират, подтискат пътя към собствената идентичност. Животът като тик се превръща в лесна формула за съществуване на милиони хора. Даниела Кастова отваря "черния правоъгълник" на човешкото съзнание, което често остава празно, неангажирано със собствената личност. Тази отстраненост на физически действия от психически реакции превръща живота в сбор от несъзнателни актове. Простата и ефектна визия на "Рамка" постига ефекта на шока върху зрителя, което е и част от смисъла на работата. Всъщност Даниела Костова винаги разчита на изненадата като част от пътя на приобщаване на консуматора. В този смисъл тя още веднъж разчупва границите между "вътре и вън", директно отваряйки "вратата", която разделя публиката от произведението.

 

Изложбата "Онуфри 2000" в Тирана е повод за поредната ни радост и тъга. Радост за наградата на Даниела Костова и тъга за невъзможността да си имаме свой "Онуфри". Очевидно при нас едно от най-големите разминавания е между таланта на хората и способността на държавата да го зачете. Затова художниците продължават да се чувстват повече "вън", отколкото "вътре" в собствената си държава.

 

 

Мария Василева

24 януари 2001

 

0.1434