Сайт на Мария Василева, критик и куратор

 
Сайт на Мария Василева, критик и куратор

 
Рейтинг: 3.00
(129)
CV
Кураторски проекти
Жул Паскин и художествените процеси от началото на 20-ти век
Публикации във в. Дневник
Публикации във в. Култура
За контактиПубликации във в. Култура / Изкуство на борда

Изкуство на борда
13.06.06 15:10

Автор:След дълго кандърдисване...
За Диего Еспозито и художественото образование у нас

След дълго кандърдисване (благодарение на усилията на Иван Кюранов) у нас пристигна Диего Еспозито - считаният за най-напредничав художник и преподавател в академията “Брера” в Милано. Той организира майсторски клас за 12 млади български художници. Резултатите от едноседмичната съвместна работа са показани в галерия XXL. Изложбата е нормално отражение на смесения състав на групата и на късия срок - полустудентска, полупрофесионална. Най-хубавото обаче е подобно събитие да се осъществи. Не можем да го наречем алтернативно образование, тъй като у нас то няма паралел. Затова и интересът към подобни класове, семинари, уъркшопове и лекции и все по-голям. Доколко спорадичната им поява може да запълни огромната дупка, наречена “художествено образование” е друг въпрос. Засега обаче избор няма.

 

 

Нуждата от образователни програми се усеща най-вече от младите и те правят всичко възможно сами да си ги доставят. За съжаление понякога инициативите се провалят, както стана със заплануваните от Interspace лекции в Американския институт. За сметка на това на 11 и 12 октомври СГХГ ще предложи две лекции на Маргит Цукрийгл, куратор в музея Рупертинум, Австрия. Сега там показват своите работи учениците от гимназията “Николай Райнов”. Макар и обучавани в рамките на традиционните жанрове и стилове, те показват интересни работи. А това обещава, че истерията Софийска художествена гимназия ще почне да отзвучава. Пак в залите на СГХГ ще бъдат показани работите на децата от Дома за деца и юноши в Угърчин. Със средствата на програмата ФАР там са действали четири ателиета и резултатите са повече от изненадващи.

 

 

Това, което е интересно в случая е, дали тези движения по някакъв начин ще “докоснат” художествените учебни заведения - мастодонти, които засега се правят, че извън тях нищо не се случва. Да не се окаже обаче, че именно те са “извън”.

 

 

 

 

Мария Василева

27 септември 1999

0.1198