Сайт на Мария Василева, критик и куратор

 
Сайт на Мария Василева, критик и куратор

 
Рейтинг: 3.00
(129)
CV
Кураторски проекти
Жул Паскин и художествените процеси от началото на 20-ти век
Публикации във в. Дневник
Публикации във в. Култура
За контактиПубликации във в. Култура / Изкуство на борда

Изкуство на борда
13.06.06 15:06

Автор:Нерде бирфест, нерде кунст
Началото на новия изложбен сезон - Аполония, 100 г. Дечко Узунов, Никола Маринов в НХГ...

 

 

 

Активният изложбен сезон пак започна с дъх на случайност. Имайки пред вид рутинния характер на “Аполония”, присъствието на Център за съвременно изкуство АТА като организатор на изложбената част не може да не изглежда просто като “щастливия пръст на съдбата”. Аз поне не го възприемам като логична политика на ръководството на “Аполония”, след като от години то върти и създава ореоли около едни и същи имена в границите на добрите стари кавалетни форми. А да се свири джаз вече съвсем не стига, за да се поддържа образа на “Аполония” като място за среща на смели и нови идеи. В този смисъл кураторските усилия на Деси Димова, която покани за участие някои от най-интересните съвременни художници, изглеждат интересни и адекватни на фона на процесите във визуалните изкуства, но съвсем случайни в контекста на “тази” “Аполония”.

 

 

Големите чествания, посветени на 100 годишнината от рождението на Дечко Узунов, макар и организирани с научна методичност и добра финансова подплата (или може би точно поради това), също изглеждат като че ли не на място в цялата система или по-скоро безсистемност, в която се развива художественият ни живот. Те са подготвени с много вещина от Къща-ателие “Дечко Узунов” и с личното пристрастие и професионализъм на Аделина Филева и включват: изложба в галерията в Кюстендил, пленер, научна конференция, изложба на Д. Узунов и учениците му, голяма ретроспектива на художника (последните две изложби могат да се видят в момента на “Шипка”6), каталог. Въпреки адмирациите към основния спонсор Столична голяма община, сетил се да отдели пари в бюджета си по този повод, не мога да не възприемам и този факт като поредната и по този повод доста случайна акция. Познавайки добре състоянието на другото отроче на общината - СГХГ, подобни празници ми звучат като “пир по време на чума”, “предизборна витрина” и на “гол ... чифте пищови”. Или в духа на новата градска символика, това малко прилича като да се возиш в лъскава лимузина по разбит, прорязан от дупки булевард.

 

 

Палмата на първенството по степен на случайност обаче държи изложбата на Никола Маринов в НХГ и то не толкова самата изложба, колкото битуването й в цялата ситуация на градския център. Така да се каже нерде бирфест, нерде кунст. Тъжни и някак не на място изглеждат усилията на колегите от НХГ да се занимават с професионална работа, при положение, че и изкуството, и галерията, и царският дворец като че ли присъстват случайно в националния ни пейзаж. Насред виенски колела, стрелбища и скара-бира си е направо неадекватно да се опитваш да говориш за “високи стойности”. Ако човек примижи с очи, ще види че сградата на двореца-галерия постепенно се смалява, смалява и накрая съвсем изчезва. Но това вече си е чиста закономерност.

 

 

 

 

Мария Василева

20 септември 1999

 

 

 

 

0.1056