Сайт на Мария Василева, критик и куратор

 
Сайт на Мария Василева, критик и куратор

 
Рейтинг: 3.00
(129)
CV
Кураторски проекти
Жул Паскин и художествените процеси от началото на 20-ти век
Публикации във в. Дневник
Публикации във в. Култура
За контактиПубликации във в. Дневник / Август в изкуството

Август в изкуството
13.06.06 14:25
Варненският фестивал “Август в изкуството” и неговото второ издание

 

 

 

Варненският фестивал “Август в изкуството” превръща това, което смятаме за невъзможно в съществуващата културна ситуация, в реалност. За втора година в рамките му са включени 19 частни и държавни галерии и музеи, които представят 22 изложби и 90 художници. В продължение на почти месец варненци и гости включват в плановете си откривания, срещи и дискусии. Да прибавим към това и съпътстващата програма: брилянтният спектакъл на Явор Гърдев “BASTARD”, създаден специално за пространствата на винарска изба Димят; концертите на група ОМ, джаз-проекта Август, Стейдж бигбенд, литературен салон и др.

 

 

Асоциацията на художествените галерии и музеи – Варна гласува доверие на миналогодишното организаторското трио: изкуствоведа Румен Серафимов, художника Димитър Трайчев и галериста Дора Дончева. Те са хората, които не само трябва да намерят средства, да осигурят реклама, транспорт, настаняване на участниците, да изготвят плана и да се грижат за изпълнението му, но трябва да постигнат онази мечтана и почти невъзможна хармония между художници, галеристи и критици. Управляването на подобен, толкова сложен механизъм изисква не само професионализъм, но и здрави нерви и себеотдаване. Освен това те са инициаторите и на някои от възловите изложби на фестивала. “Постгаражисти” и “Хедонисти на живописта”  в Градската художествена галерия показват две поколения варненци. Едните са започнали пътя си преди вече доста години от малки гаражчета в центъра на Варна, но и досега са останали верни на експериментаторската същност на “гаража” като състояние на духа. Другите пък са се посветили на живописта със страст, която днес все по-трудно очакваме и откриваме. Най-възрастните варненци са почетени с отделна изложба не къде да е, а в Центъра за съвременно изкуство. Отново са използвани интериорните и екстериорни дадености на Археологическия музей. За съжаление обаче тази година експозицията отстъпва на миналогодишната, когато пространствата и музейните обекти бяха предизвикателно въвлечени в изложбата.

 

 

Частните галерии представят главно индивидуални изложби: Магда Абазова, Кольо Карамфилов, Владимир Чукич, Христо Кърджилов, Снежана Симеонова – всички на добро ниво, но без излишни рискове. Въобще на фестивала му трябва малко повече “сол и пипер”, които биха могли да дойдат от най-младото поколение български художници, за съжаление изцяло липсващо от фестивалния пейзаж. Това, разбира се, не омаловажава въобще риска да се захванеш с подобно начинание. За своя ентусиазъм Румен Серафимов получи ежегодната награда на галерия Витра за принос в изкуството. Тя представлява странна птица от стъкло и метал, изработена от Юрий Василев и Николай Драчев, защото “за да се занимаваш днес с изкуство трябва да си си малко луд”.

 

 

 

 

Мария Василева

 

 

 

 

0.1213