Сайт на Мария Василева, критик и куратор

 
Сайт на Мария Василева, критик и куратор

 
Рейтинг: 3.00
(129)
CV
Кураторски проекти
Жул Паскин и художествените процеси от началото на 20-ти век
Публикации във в. Дневник
Публикации във в. Култура
За контактиПубликации във в. Дневник / На върха на хълма

На върха на хълма
13.06.06 14:23
49-тата международна изложба в рамките на Венецианското биенале “Plateau of Mankind”

Тази година директор на 49-тата международна изложба в рамките на Венецианското биенале е Харолд Зееман, който избира за заглавие трудно преводимото “Plateau of Mankind”. Самият той обяснява този “Хълм на човечеството” по различни начини: място, където ти гледаш и си гледан, едновременно обект и субект, място за пасивно действие и активно преживяване, за срещи между творци и публика. Лансира се и идеята за изкуството като основа, база за разкрепостяване на мисленето.

 

 

Според Зееман заглавието не е тема, а декларация, която заявява отговорността както към историята, така и към събитията от днешния ден. В изложбата има всичко – от социални и екологични теми, през ритъма на всекидневния живот, новите технологии и спорта. За първи път се включват и други видове изкуства: музика, кино, театър, балет, поезия. На 12 000 квадратни метра ще бъдат разположени работи на над 100 художници от всички краища на света. Експозицията започва с ключовата работа на Йозеф Бойс “Краят на 20-ти век”, създадена през 1968г. От “класиците” на съвременното изкуство ще бъдат представени Герхард Рихтер, Сю Томбли, Ричард Сера, Стен Дъглас, Бил Вайола, Гари Хил. Сред най-известните имена от последната генерация художници са Ванеса Биикрофт, Ричард Билингам, Маурицио Кателан, Иля Кабаков, Джеф Кунс, Олаф Николай.

 

 

Основните акценти в избора на куратора падат върху автори от САЩ, Италия, Англия, Германия, Финландия. Отделни представители има и от Мексико, Куба, Бразилия, както и от Канада. Разбира се, не са пропуснати и най-известните имена от далечния изток. Върху така начертаната от Зееман карта ясно се открояват неколцината поканени художници от бивши социалистически страни: Таня Остоич от Словения, Виктор Марушченко от Украйна, Анри Сала от Албания, Ене-Лиис Семпер от Естония и Недко Солаков от България.

 

 

За Недко Солаков това е четвъртото участие във Венецианското биенале. След представянето му на “Аперто” през 1993 и в “Клуб Берлин - Кунстверке” през 1995, през 1999 той беше селекциониран за официален представител на България. Избраната от Харолд Зееман работа се нарича “Живот (Черно и бяло)” и вече е показвана на изложбата “Другата половина на Европа” в Жо дьо Пом, Париж през март-април миналата година.

 

 

Работата представлява една дългосрочна акция, която продължава колкото е времетраенето на съответната изложба. Върху четирите стени на помещение с различни размери двама души нанасят последователно черна и бяла боя като целта е винаги половината стена да е бяла, а половината черна. Те се движат с относително еднаква скорост от ляво на дясно, но никога не се застигат. Ефектът на догонването се постига от равномерния ритъм и постоянното действие (дори през паузите почива само единият изпълнител, а другият забавя работата си, за да се поддържа баланса бяло-черно). Пространството е преходно и зрителите минават покрай стените, за да попаднат в други части на изложбата. Изборът на мястото и непрекъснатият зрителски поток имат общо с идеята на автора за живота като динамично редуване и наслагване на “бяло” и “черно”.

 

 

Откриването на 49-тата международна изложба във Венеция е насрочено за 6 юни, а официално ще отвори врати за публиката на 10-ти и ще продължи около пет месеца. След Венеция “Живот (Черно и бяло)” на Недко Солаков продължава пътуването си в изложбата “Loop - Alles auf Anfang”, курирана от Клаус Бизенбах. Тя ще бъде показана през септември в Хипоферейнбанк Кунстхале в Мюнхен, а през декември в Центъра за съвременно изкуство P.S.1 в Ню Йорк (филиал на Музея за модерно изкуство).

 

 

 

 

Мария Василева

 

 

 

 

 

0.0786